07/03/2012

"Je suis votre mère Charlerois...

"Je suis votre mère Charlerois," zei ze dan gaf ze me een pas ei van milka.


We ontmoeten met een trein Brussels Hasselt Charlerois. Madam Kano die uit Congo afkomstig heeft me goed geholpen om mijn frans te oefenen tijdens de reis. De moeder met 3 kinderen werkt voor U.R.A.C.E ASBL, een organisatie die weeskinderen in Congo helpt.


Ten einde kreeg ik haar naam kaartje. "Visitez nous!" Riep ze toen ze moest in Landen overstapte.

"Oui Maman!"


 
Het was een van mijn super ervaringen in de trein.  Ik zoek altijd iemand om te babbelen, het maakt niet uit, groot en klein, en het is altijd plezant. Nu besweft ik gewoon dan we zijn dezelfde, mens met hart (en vlees en bloed ook).  
 


coklat dari ibu.jpg

07:33 Posted by Gama | Permalink | Comments (8) |  Facebook |

Nooit denken bij spoorwegen werken...

station poetster.jpg"Nooit denken bij spoor wegen werken, 't is een ramp." Zei een cleaning service medewerker van het Station Leuven naar me.

Voor een ganse station werkt hij met andere 5 collega's die worden gedeeld voor 2 s'morgens en 2 s'avonds.

"Hoeveel hebben jullie zo'n apparaat (zoals op de photo)?" Vroeg ik.

"1 maar en daroom moeten wij werken vanaf 6 uur tot 10 savonds.”

Ik ken ook iemand die elkedag tot 10 en zelf 14 uren moet werken voor NMBS om de problemen van treinen die niet rijden op te lossen. En ik vraag me af, wat sort leven heeft die? Maar ja, als een NMBS fan en klant ik moet gewoon daankbaar zijn dat we zulke mensen nog hebben. Zij zijn onze helden toch! En alstublieft, gooi maar afval in de vuilnisbak, dan kunnen wij ook het werk van de meneer helpen.

Long life NMBS!  

06:56 Posted by Gama | Permalink | Comments (6) |  Facebook |

07/01/2012

De beste slot ter Leuven

niet goed.jpg"Deze slot is niet goed!" Zei Gerse die ik heb ontmoet toen bus Heverlee Campus en samen hebben wij gewandeld richting Philipssite. Onderweg toonde zei welke slot goed of niet. "Je moet een fiets hebben hier in Leuven met een goeie slot!" Ja Gerse ;-)
die mag.jpg
Deze is goed maar rap vuil, zei Gerse die net afgestudeerd is als bio inginiur.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 de beste.jpg
"De beze is de beste fietslot ter Leuven!" zei ze. Eindelijk weet ik wat moet ik kopen.

21:47 Posted by Gama | Permalink | Comments (8) |  Facebook |

06/29/2012

"We komen vanuit Leuven..."

grafiiti.jpg

"We komen vanuit Leuven naar hier want daar hebben wij geen muur om grafitti te maken," zei Bart die al 10 jaar bezig met zijn hobby.


Met andere 2 vrienden versierden hij de muur onder de brug van Elfde Lindestraat, Hasselt. 

"Dan vraag maar aan meneer Toback!" lachte ik.


 
Voor Bart is een mooie grafitti moet kleurijk zijn en bovendien beseft hij dat het smaak echt persoonlijk is.  


"Is er concurentie in de grafitti wereld?" vroeg ik.


"Echte concurent is niet, maar wel competitie! En wij weten niet daat mischien komen andere mensen een minute na ons vertrekken en whoep! verfen zij onze werk wit. Legde Bart die met naam op zijn grafitti MER uit. "Ik vond het gemakkelijk om te schrijven, zei hem.


SUCCESS Bart en co!!!
 

00:52 Posted by Gama | Permalink | Comments (8) |  Facebook |

06/23/2012

Jef et Fils, lekkere SLAK...


slak brussels.JPGSlak eten?! Goh, dat zegt me niets. Echt, heb ik nog nooit slak gegeten in mijn leven tot gisteren toch. Ik ken slak wel, maar om hem te eten, bah!


In west sumatera hebben wij veel slakken en  de bekenste, zeggen mens ook de duurste gouden slak is. Dit sort wordt heel goed gekwekt om te worden geexporteerd naar Japan. Japaners vinden hem c'est bon! blijkbaar. Hoewel, persoonlijk vind ik hem vies, Het is zoals worm of iets die plakkig en glad.


Hoe dan ook, noemt deze stad geen Brussels als ik kan niet worden afgeleid daar. Koude wind in Brussels Nord heeft me gepushed om een kleine portie van escargots te proeven. Jef et Fils is the naam van een kleine kiosk die staat tegenover Shopping Mall 2. The man met glimlach die hoorde ik tweetalig serverde een portie escargots. Die kost alleen maar 4 euro voor tien or twalf stuks slakken.


 En? C'est super! In het begint was het raar, en dan... lukt het wel... en daarna at ik alles op. Het smaakt wel meer zoals mossele. Met seledri, zoeut en peper bij smaakt het ook vris en pittig. Enfin, eten escargots kan een ritueel worden als ik in Brussels ben. Brussels is een bruisende stad (met of zonder escargot). Dit stad verast me altijd, de mensen, kunst, culinaire en gebouwen schenken me altijd een WOW indruk. En elke keer als ik in the Grand Place ben, ontmoet ik toerist groep uit Indonesie. Eventjes babbelen in Indonesisch en daarna frans. 


Heel blij dan eidelijk kan ik terug hier schrijven. Met mijn smart phone nu kan ik gemakkelijk schrijven, voraal in de bus, train, en zelf in de toilet. ;-)


Goeie weekend allemaal!


10:41 Posted by Gama | Permalink | Comments (18) |  Facebook |

06/05/2012

Ik mis jullie!

blog.pngEindelijk ben ik terug. Na zo veel dagen zwijgen en bezig met mijn verkoop opleiding. Nu besef ik dat schrijven of zo gezegd bloggen heel behulpzaam is om een balans te creeren in mijn dagelijkse leven. Ik voel me dat deze blog een huis is. Skynet is een wijk waar we samen leven. We kloppen de deur van onze buren en binnen komen, we babbelen en soms rodelen over koetjes en kalfjes, serveren mekar met 'koffie' of 'pepperkoek'.

Ik mis jullie, ik miss jullie erg en nu ben ik terug. Mijn Nederlands word better door lezen jullie blogs. En hier heb ik ook een nieuwe familie, mischien zijn wij meer intiem dan zelf met mijn ouders die in het verre land wonen.


Ik zou graag jullie bedanken voor jullie en geduld en verstaan om mijn blog te lezen. Jullie zijn geweldige mensen, mijn nieuwe vrienden, en ook familie. Ik voel het gewoon intiem so met jullie.  Nu kijk ik er uit om jullie leven te lezen  met mijn glimlach en soms de klutskwijt.  Leren lezen, leren verstaan, leren voelen ziijn verschillende smaken die ik mag ervaren.nen. Een keer heb ik een kritiek gehad over mijn nederlands. Tja, ik weet heel goed dat ik alleen maar een leerling ben. What dan? Zolang ik steeds wil leren en nooit tevreden of stoppen met mijn inspanning dan is het al goed.

Miss jullie allemaal!!!

Hallo

 

 

  

00:15 Posted by Gama | Permalink | Comments (13) |  Facebook |

05/05/2012

Goeiedag FIETS!!!

goeiedag fiets.jpg"Moin Moin!!!, wat betekent het Jufrouw?" vroeg ik aan de souvenir winkel bediende in Husum, noord-Duitsland. 

"It means good day or just Hallo!" zei ze met een knipoog.

En dan noemde me geen Hallo als zo'n nieuwe ding speelde ik niet mee. Op een ganse dag overaal in Husum zei ik Moin Moin tegen iedereen. Zelf in de drukke markt, en de mensen antwoordden het. Moin moin zei ik, en zegden ze ook Moin moin. Meer spontaan kan dat niet! 

Moin-moin is niet alleen een Hallo in Husum (een andere platsen in Noord-Duitsland). Het is collectieve groet een stuk van een groep identiteit. Toen ik Moin moin zei dan voel ik me direct dan ik hoor bij hen. En het is gezellig als overaal mensen groeten mekaar. Een stoute Hallo zei ook Moin moin in de schip naar Helgoland dan ik gemerkt direct wie uit Husum kwamen. Zij antwoorden ook met Moin moin.

Terug naar Hasselt, heb ik ook gedacht. Het is een mooie idee als we in Hasselt of in Limburg, ook een speciale woord hebben om tegen mekaar te groeten. Iets die typisch Limburg is. Mischien JENE!! (het komt uit Jenever) of CULOOS!!! (van speculoos) of vraag maar aan locale linguist. Het is zeker zalig als Turken, Marokanen, Aziatischen, Afrikanen en de Belgen zelf die hier wonen tegen mekaar groeten met LIMBURGSE WOORD, ONZE WORD. We horen toch mekaar, we leven samen hier en hopelijk maken wij een goeie vriendshap in onze regio. Zo'n idee heb ik ooit gezegd tijdens de voorbereiding van toekomst congress van Hasselt. Daarna laat maar Meneer en Mevrouw politici beslissen.  

But anyway, wat kan ik doen, als een gewone mens, gewone burger hier? Ik moet vooruit met mijn idee anders ben ik ZIEK, dat is waroom sinds vorig jaar heb ik al de mensen op straat gegroet terwijl ik aan het fietsen was. Tot op een dag ik heel moe was. Het lukte niet meer dan kwam ik naar een idee, GOEIEDAG FIETS.  Het resultaal was ongelovelijk. Mensen glimlachen, en vershillende vrienden hebben ook gevraagd, "Geef me ook maar eentje!" En andere mensen zeg zij gaan zelfmaken.         

Als ik in bibliotheek ben of bij het werk ben, dan zet ik altijd mijn fiets van voor richting the straat waar iedereen mijn GOEIEDAG FIETS kan zien.  Deze fiets heb ik gekregen van mijn Belgiesche vader want met zijn gewicht was hij te zwaar om te fietsen. Ik ben heel dankbaar er voor (de fiets). En nu is deze fiets gaat overaal, Hasselt, Leuven, Diest, en binnekort ook Brussels (dan moet ik BONJOUR toevoegen).

Goeieweekend voor jullie!!!

 

 

  

12:59 Posted by Gama | Permalink | Comments (23) |  Facebook |