09/04/2012

3 jaar in Belgie, poseren voor een postkaart van Stad Hasselt :-)

postcard Gama.jpg

 Dank U wel voor een goeie foto, Reginald Tackoen (reginaldtackoen.wordpress.com)


Nederlandse Editor: Mariella Nulmans


Vandaag woon ik net 3 jaar in Belgie. Als 'cadeau' mag ik poseren voor een postkaart voor toerisme Stad Hasselt. Zij verspreiden binnenkort mijn glimlach overal :-) Keep smiling, Hallo!


Dank U wel familie, vrienden, collega's in Inburgering Limburg, lieve docenten in PCVO MT en ILT, KU Leuven, mijn blog vrienden (JULLIE), dienst diversiteit en toerisme Hasselt en BELGIE. Nu voel ik me meer en meer thuis in Europa.


Op een dag zei ik, ik heb me nog nooit zo arm gevoeld als hier in België. Ik moet steeds 2 keer nadenken om ik iets te kopen. Toen mijn geld op was, zocht ik werk hier, maar... maar dat was moeilijk, ik sprak namelijk nog geen Nederlands. Na de eerste euforische 3 maanden, werd ik wakker. "Come ON, vooruit jongen!" Ik was boos op mezelf, maar de energie van woede en boosheid zette ik om in positieve energie. Ik pakte de negatieve energie vast met beide handen. Eerst en vooral moest ik de royale levensstijl die ik erop nahield in mijn land aanpassen. Beginnen met de taal te leren, studeren, werk zoeken, en vrienden vinden.


 

GELUKKIG is een taboe woord voor me. We moeten zelf op zoek naar GELUK met tranen, emotie onzekerheid en angst. Die angst moeten we 'vermoorden'. Ik denk dat elke nieuwkomer kampt met deze onzekerheid.  Ik was ooit een zombie hier, zonder werk, zonder zelfvertrouwen, zonder taal, zonder iets dat ik kon doen. "Ik wilde terug naar Indonesië waar ik alles had!" zei ik aan mijn familie.  

 

GELUK komt echter niet van zelf.

  

Ik 'push' mezelf om mijn thuis te verlaten. Om meer dan 10 cursussen te volgen - gewoon om kans te creëren. Samen te leren met Belgen, kookworkshop te geven (ik heb nog nooit gekookt in Indonesie, vraag maar aan mijn Ma), om mijn familie te pushen ‘NO DUTCH NO TALKING’ Om een HALLO of GOEIEDAG te roepen aan iedereen op straat, om een gesprek te beginnen in een bus, trein, park, markt, de bib, zwembad, overal.


Ik moedig mezelf aan: "Kijk, goeie mensen zijn overal, maar we (ik) moeten inspanningen doen om de gastvrijheid van mensen naar boven te halen. We zoeken naar contact met mensen, het maakt niet uit wie. Wij zoeken geen lovers, wel vrienden ;-) En...we durven! We doen het! Dan maken we nieuwe vrienden en leren we nieuwe dingen van hen. Dan krijgen wij uitnodigingen voor een BBQ, verjaardag, huwelijkfeest, concerten, en zelf de eer om een peter te worden van een kind ;-) Zij zijn mooie levende ervaringen.... Als God bestaat, wil ik zeggen, "Dank U wel God, Ik mag leven in deze wereld!"

 

"Je bent gelukkig! Je straalt dat uit!" zeggen mensen. 


We maken geluk zelf, leven met een positieve manier van denken is een SKILL. Na drie jaar oefenen heb ik nu een krachtiger glimlach. Een glimlach voor iedereen. Het maakt niet uit voor wie en hoe hun reacties zijn. Het kost me toch niks! Ik kan heel goed relativeren (door oefenen). Maar het feit is dat  nu 90 % van de onbekende mensen terug glimlacht. Hmm... het is mooi. Na een glimlach is het makkelijker contact te maken, een gesprek te beginnen... het is ook mooi. In bussen, trammen, en treinen, schudden zij mijn hand, "Bedankt voor een fijn gesprek, jongen," zeggen zij dan. 


"Ik moet jullie bedanken, want op deze manier kan ik mijn Nederlands  oefenen :)" zeg ik.

 

Ik ben vriendelijk. Maar daar moet ik wel aan werken, dat positieve denken, om mezelf te motiveren en te appreciëren. Oefenen, oefenen, oefenen.... soms is dat vermoeiend. Maar telkens ik naar buiten ga, heb ik die positieve energie, heb ik grote liefde en spontaniteit, GRATIS voor iedereen. 


PS: Op 29 september is de postkaart beschikbaar tijdens de opening van een nieuwe toeristische kantoor in Hasselt ;-)

Oh senengnya, hari ini pas 3 tahun Hallo tinggal di Belgia. Sebagai hadiah daku ditunjuk jadi model buat kartu pos wisata Kota Hasselt. Senyum yang menggoda Eropa ehmmm ehmmm...

23:57 Posted by Gama | Permalink | Comments (17) |  Facebook |

Comments

Als dat niet super is, Hallo ! Bekende Vlaming worden... !
Straks lopen al die lieve, jonge meisjes met een foto van jou op zak..., whaw... !
Lie(f)s.

Posted by: Lies | 09/05/2012

Respond to this comment

Echt wel heel goed van jou dat je die knop om kon draaien..en dan nog zo ver de goede kant op dat iedereen je glimlach beantwoordt..dat lukt echt niet iedereen!
Misschien ook omdat niet iedere nieuwkomer die moeite wil doen die jij deed/doet?
;-)
Groetjesss!

Posted by: mizzD | 09/05/2012

Respond to this comment

een hartverwarmend verhaal Hello..

met jezelf in de hoofdrol..

groeten

Posted by: willy | 09/05/2012

Respond to this comment

je bent een voorbeeld voor andere "inwijkelingen", Hallo
En je lijkt me zo'n lieve, goed opgevoede jongen.
Een verrijking voor ons landje!

Groetjes!

Posted by: Billy | 09/05/2012

Respond to this comment

ik ben trots op je gamma....

Posted by: lorecel vandormael | 09/05/2012

Respond to this comment

Ik bewonder je echt voor je doorzettings vermogen Hallo. Ik begrijp echt wat je bedoeld met de beschrijving van je "zombie" gevoel. Dat was ook het gevoel die mijn jongere zus had toen ze, onlang na 18 maand, terug kwam uit Gambië. Zonder huis, geld of werk, terug in eigen land, voelde ze zich "een zombie" zei ze.
Aan geluk moet je zelf werken!
Al heb je het soms toch moeilijk ondanks alles, toch denk ik dat jij er komt!!!
Groetjes.

Posted by: emmy | 09/05/2012

Respond to this comment

Ha Hallo,

Wat een leuk cadeau voor je drie jarig verblijf in België.
Zet je de kaart ook een keer online?
Nou Hallo, ik heb respect voor je, zoals jij bezig bent, ben je een voorbeeld voor vele, als iedereen zo hard zou werken zag de wereld er heel ander uit.
Kau orang baik, Hallo. oma

Posted by: oma | 09/05/2012

Respond to this comment

Yup, zeker, jullie krijgen de postcard om te zien :-)

Posted by: Hallo | 09/08/2012

Gefeliciteerd!

Posted by: Ariadnesdraad | 09/06/2012

Respond to this comment

Hoe meer ik over jou in je mooie blog lees, hoe meer bewondering ik voor je koester. Respect man! Dat zouden er jou niet veel nadoen hoor... Ik kan het geloven dat jij uitgekozen bent om de postkaart te versieren want zoals jij lopen er beslist niet veel rond...

Posted by: gerdaYD | 09/06/2012

Respond to this comment

Ja dat is de manier om ingeburgeren, jou verhaal zou als voorbeeld moeten dienen voor andere!

Posted by: Han | 09/06/2012

Respond to this comment

Dat is nu echte rijkdom , proficiat hoor !

Posted by: Dirk | 09/06/2012

Respond to this comment

Petje af voor jou Hallo, jouw sociale instelling is een voorbeeld voor velen. Hopelijk kunnen wij de postkaart binnenkort ook bewonderen!

Posted by: Desire | 09/07/2012

Respond to this comment

Hallo beste vrienden. Ik zou graag jullie bedanken voor een steun die jullie aan me geven. Ik ben heel blij en gelukkig dan we kunnen vrienden maken via deze blog. Ik ben nu bezig met mijn opleiding in KU Leuven. Maar ik ga mijn tijd nog besteden om te bloggen ;-)

Goeie weekend, allemaal!!!

Groetjes

Posted by: Hallo | 09/08/2012

Respond to this comment

Proficiat met je 3 jaar. Idd een mooi kado.

Posted by: pieterbie | 09/09/2012

Respond to this comment

Dag Gama, mijn nieuwe collega! ;)

Ik wou via deze weg zeggen dat ik het heel erg leuk vond laatste dagen bij de onthaaldagen. Je gaf die glimlach en dat positieve altijd aan de groep en je zorgde voor een heel leuke sfeer.
Je had me verteld over deze blog, dus ik had het meteen opgezocht wanneer ik thuiskwam.

Inderdaad, altijd blijven oefenen, en op die manier vind je je eigen geluk!

Tot maandag! ;)

Elke

Posted by: Elke | 09/12/2012

Respond to this comment

Hoi Elke,

Cool dat je mijn blog bezocht. Ja, ik probeerde altijd om mijn best te doen. We hebben leuke vrienden onttmoet bij de onthaaldagen. Als ik nu in de college zie, ben ik echt dankbaar met onthaaldagen dat wij hebben al een sterke band met elkaar. En jij corrigeerde mijn Nederlands vaak, het was TOF! Dank U wel, en super bedankt dat je wilt als onze editor worden.

Groetjes,

Tot morgen :-)

Posted by: Hallo | 09/25/2012

The comments are closed.