08/30/2012

Chris en 1 kilo OKRA

Chris en Okro!.jpg

Chris en zijn okra

Het was om twee uur 8 minuten in het Hasselt Station toen de trein kwam. Juist op tijd! Ik zag hem en we gingen binnen. "Hey, ga je ook naar Leuven?" vroeg ik.  

"Nee, ik ga naar Roeselare," antwoordde hij.

"Zit hier maar, dan heb je meer ruimte voor jouw voeten!" vroeg ik om samen te zitten in the stoelen die staan tegen mekaar. "Woon je in Hasselt?" 

Ja, hij woont in Hasselt en zijn naam is Chris. Chris is onderweg naar zijn zus. Niet zus van dezelfde ouders, maar zus van hetzelfde land, Nigeria. Dan babelden  wij over alles, ik heb niet gedacht dat Chris een babbelaar was. 

"Eten jullie rijst veel in Nigeria?" vroeg ik.

"Ja, een ook yam en fufu!" antwoordde hij. 

 

yam.jpg

Jam (photo van Wikipedia)

 

pinda soep en fufu.jpg

Pinda soep en fufu. (foto van Wikipedia)

Yam is een eetbaar wortelknol en fufu is een mix tussen cassava en bakbananen. Ik ben ook eigenlijk nieuwgierig. 

"Weet je deze?" Chris had iets van zijn plastiek zaktje aan me laten zien. "Deze is okro!"
 

Later wist ik dat in het nederlands noemen wij het okra. "Okro is een lekker groenten. Baken met vlees en olie en een beetje kruiden. Lekker! Er zitten veel vitaminen in!"

okra.jpg

Okra  (photo van Wikipedia)

Via wikipedia weet ik dat okra is ook rijk aan vitamin A, B compeks, C, E, ijzer en kalk, en zelf protein en antioxidan. OK vriend, ik ben verkocht ;-) Ik ga het wel een keer kopen dan koken.Dan heb ik ook een ervaring met afrikanse gerechten. Van prijs valt het mee, hoor. Het is rond 2 euro per kilo. 

In Station Leuven moest ik Chris verlaten. We hebben goed gebabbeld dan wenste in hem veel plezier bij haar zus en groetjes voor haar.

 

23:09 Posted by Gama | Permalink | Comments (16) |  Facebook |

08/29/2012

Namur, van Citadel tot Parfumes van Koning Albert;-)

Ik was in de lift naar de 4de verdieping waar onze bureau staat  toen een man vroeg. "You smell so good. Which perfume do you use?" vroeg hij.

Maar tja, ik ken het naam niet meer van buiten. Dan belofte ik, "I'll tell you the name tomorrow. I've bought in Namur, the only place you can buy or via their online shop!" 

 

Ja, Namur!!! Met Hans (mijn Zweedse gast die vorige maand hier op bezoek was) en mijn familie gingen wij  de stad bezoeken. Namur is niet voor niks als een hoofstad van Waalse Gemeenschap. Ik was direct verliefd. "Hier wil ik een nacht logeren!"

Guy Delforge4.jpg

   In 1717 woonde de Russische tsaar Peter de Grote hier. Namur ligt aan de samenvloeiing van twee rivieren, de Samber en de Maas. 


 

Guy Delforge3.jpg

Een hoek van Citadel die al bewoond sinds 8.000 jaar geleden. Kijk hoe warm toen, iemand was op de grass aan het slapen. Shhh...


Guy Delforge6.jpg

Photo van Wikipedia waar we de ganse komplex van de Citadel kunnen zien.


 

Guy Delforge5.jpg

"It's a Belgian weather!" zei ik aan Hans. Oei, het was donker en the storm kwam, op de top van citadel moesten wij een gebouw zoeken. 

Guy Delforge2.jpg

 

Gelukkig belandden wij in deze oasis, parfumerie - Atelier Guy Delforge. Exclusive ligt het op de hoogte grondgebieb van Citadel.

Guy Delforge.jpg

Meneer Guy Delforge, grootmeester in de kunst der geuren en eigenaar van Parfums Guy Delforge.


"Onze parfums worden geboren en rijpen in het hart van deze Citadel, kazematten van de Karel V periode." Zei hij. "Om een parfumeur te worden moeten wij biologie, chemie en pharmacie studeren!" Via onze nicht, Katrien, weet ik dat deze richting, cosmetica, kunnen wij alleen maar in Parijs studeren na Master.

Via www.delforge.com kunnen wij een geur van Koning Albert proeven, want deze merk is Hoofd Leveranciers voor Belgische Koningrijk). Een dag met 'Koning' gevoel? Dat mag ;-)


 

08:48 Posted by Gama | Permalink | Comments (14) |  Facebook |

Lekkerder dan REGIME Hosni Mobarak, in Hasselt

 

cairoe.jpg

Cairo, Kempische steenweg 11, 3500 Hasselt

Het was een lange dag. Oef... Na mijn werk kreeg ik een grote honger. Dan denk ik, wel, ik zou graag uit eten, een beloning na een hard werken ;-)

Toen mijn fiets passeerde Kempische Steenweg (Hasselt, Belgie) reukte  ik iets lekker vlees. Hmm... mijn carnivore instinct was direct geschocked.  Ik kijk binnen een restaurant door een grote glas raam daar zag ik een kok die bezig was. "Is het kebab?" vroeg ik me af. Ik kreeg een verklaring van een grote board boven de ramen. CAIRO, met een logo het hoofd van Pharao. Het is een Egytische restaurant! Later van de eigenaar, wist ik het was de enige in Hasselt. 

cairo3.jpg

MIX Piramide (lams, shaorma en kofta) 

Ik wou iets anders die ik heb nog nooit gegeten proeven. Dan koos ik voor deze piramide! MIX Piramide staat in het menu. Het is shaorma, kofta (kalfgehakt), gegrilde lambvlees en groenten. En dan kwamen nog een grote portie frietjes met 4 verschillende sauzen. Als een drank heb ik gevraagd die typisch Egypt. Dan krijg ik een Egyptische cocktail. Het was lekker fris, een kombinatie van manggo en ananas die was wel raar maar lekker ;-)

cairo4.jpg

Mamjouh, samen met zijn vrouw zijn de eigenaar van Cairo


"Om beste qualiteit te serveren aan onze klanten kruiden wij het vlees zelf hier," bevestigde Mamjou die heeft  voor 14 jaar de restaurant die kan voor capaciteit tot 60 mensen zijn gedraait.   


PS: Volgende keer wil ik Schotel Regime (Kalkorn, Kip, Scampi's, extra veel groenten, cola light) proeven, die is  vast en zeker veel lekerder dan Regime Hosni Mubarak ;-) 

02:09 Posted by Gama | Permalink | Comments (8) |  Facebook |

08/27/2012

Makan-makan bij Madam Lycops

lomba-makan-kerupuk.jpg

Nederlandse Editor: Mariella Nulmans

 

Makan makan betekent 'samen eten'. Dat is eigenlijk een feest, ‘samen eten’. Deze namiddag kreeg ik een uitnodiging van mijn buurvrouw en haar vriend om samen te eten met hen. Ribbekes op het menu. Hmm... Ik krijg het water al in mijn mond.  Bij madam Lycops gaan eten is echter meer dan ‘gewoon eten’, het is een teken van vriendschap.

 

Vroeger wist mijn familie niet wat haar naam was. We zagen haar vaak samen met haar vriend buiten staan roken. Zij is een gepensioneerde vrouw. Op een dag, toen ik basketball speelde, zei ik "Hallo". En daarmee was het ijs gebroken. Ik kreeg meteen een spervuur van vragen. Ze vroegen: "Woon je ook hier? Al lang? Wat doe je in Belgie? Valt het mee hier?"  En zo begon onze vriendschap. Soms, als ze buiten staan, ga ik speciaal naar buiten, gewoon om wat met hen te babbelen. Het is altijd leuk om hun verhaal te horen.

 

Madam Lycops heeft lang gewerkt op een passagiersschip. Ze weet veel over kanalen en zeeën in West Europa. Vorige Kerstmis waren we uitgenodigd om bij haar thuis een glaasje wijn te gaan drinken. "Heb je foto's van jouw schip?" vroeg ik. Ik was verbaasd dat Madam Lycops echt mooi was toen ze jong was. "U was precies een tweelingzus van Lady Diana," complimenteerde ik haar.

 

Haar vriend woont niet samen met haar. Soms komt hij naar haar appartement, andere keren verblijft hij in Runkst. Tijdens onze vakantie vroegen we hen om onze vissen (Hendrik & Katrien) te voederen. Dat vonden ze geen probleem. Tof he! Ze kwamen elke dag, onze brievenbus leegmaken, onze vissen voederen, en water geven aan de plantjes, dit laatste slechts één keer per week. Handig he? ;-)

 

Dank U wel Madam Lycops en Freddy (haar vriend)

 

Andere versie

 

Nederlandse Editor: Michel Beuls

 

Makan Makan’ betekent, eten samen. Het is een feest, samen eten. Deze namiddag kreeg ik een uitnodiging van mijn buurvrouw en haar vriend om samen te eten. Ribbekes. Hmm... Het water in de mond. Het is het meer dan eten. Vriendschap.

Vroeger wist mijn familie niet eens haar naam . Een gepensioneerde vrouw die vaak samen met haar vriend lag te roken buitenshuis. 
Op een dag speelde ik basketbal. Ik zei ‘Hallo’. Ze vroeg mij, ‘Woon je hier?’. Zo begon de vriendschap. Ze stond buiten. Het is altijd leuk om het verhaal te horen.

Mevrouw Lycops heeft lang gewerkt in een passagiersschip. Ze weet veel over kanalen en zeeën in West-Europa. Tijdens Kerstmis hebben we wijn liggen drinken. ‘Heb je mooie momentopnames van jouw schip?’, vroeg ik. Ik verbaas mij dat Madam Lycops echt mooi was toen ze de jeugdigheid haar ontliep. ‘U was net een tweeling van Lady Diana’, gaf ik haar als complement.

Haar vriend woont niet samen met haar. Soms komt hij en blijft hij in Runkst. Tijdens vakanties hebben ik gevraagd om onze vissen te voederen Waarom niet? Leuk. Elke dag kwamen ze bij ons thuis, onze brievenbus leegmaken en de vissen voederen, wat water de voor de planten,. Handig he? 
Dank U wel Madam Lycops en Freddy (haar vriend)

 

00:57 Posted by Gama | Permalink | Comments (14) |  Facebook |

08/25/2012

VRIJGEZELLENFEEST, VAN SNOEPJES TOT KIPPEN

Dutch Editor: Deborah Van Mechelen

Mooie Evy met haar vrienden verkochten 2 kippen voor Evy haar vrijgezellenfeest.

evy.jpg

"Die kost 300 euro!"zei ze. "Wil je?"

"Hmm... nee!" antwoordde ik. "Maar toch proficiat met jouw huwelijk en SUCCES!"


sanna.jpg

COOL MARINE LADIES!

Voor het vrijgezellenfeest van Sanna die gaat trouwen op 21 september, verzamelen haar vriendinnen met haar wat geld. Ze verkopen snoepjes aan iedereen op de Grote Markt van Hasselt.

"Het is gewoon om samen te drinken. Geen foute dingen!" zei een van haar vriendinnen.

Met "Dames, geniet er van! En proficiat Sanna!!!" neem ik afscheid.

23:09 Posted by Gama | Permalink | Comments (18) |  Facebook |

"Çava guys?" En "Yes. Really goe!" Krav Maga is keitof!

577376_388554647872515_372161743_n.jpg

Nederlandse Editor: Karlijn Poel


Hoe verdedig je jezelf snel tegen jouw vijanden, in de bus, op de bank van een park of tijdens een demonstratie bijvoorbeeld?


KRAV MAGA geeft hierop een antwoord. Het is een Israëlische zelfverdedigingssport, die jou kan helpen in nood.


Je kan op dinsdag om 19.30 kijken hoe enkele soldaten, politieagenten en geïnteresseerden deze sport beoefenen achter de sportoase van de Philipssite in Leuven.


Ik vond de taal van de sportinstructeur heel grappig. Hij zei dingen zoals: “Çava guys” en “Yes really goe!”.

Het was een leuk weekend en ik blijf maar oefenen ;-) !


 Nederlandse Editor: Katrien Beutels

Hoe verdedig je jezelf in een korte afstand met jouw 'vijanden'? In de bus, op een bank in een park of tijdens een demonstratie bijvoorbeeld?

KRAV MAGA geeft hier een antwoord op. Het is een Israëlische zelfverdediging die deze nood kan oplossen. Op dinsdag om 19.30, achter de Sportoase van de Philipssite in Leuven kan je zien hoe een aantal soldaten, politieagenten en geïnteresseerden deze sport beoefenen.

En.....

Ik vond de taal van de instructeur ook grappig. "Çava guys?" En "Yes. Really goe!"

Mooi weekend allemaal, en blijf maar oefenen

09:08 Posted by Gama | Permalink | Comments (6) |  Facebook |

08/24/2012

ONZE Charles, helemaal klaar voor de werkvloer

charles.jpg

"Hoe vind je werk hier in Limburg?" vroeg ik.


"Ik lees vacature in kranten, internet en ik praat met mensen!" antwoordde hij.


Hij is net een mand afgestudeert van een Hoge School in Luik. Tot nu toe heeft hij 7 solicitaties gestuurd.


"Waroom zo weining?" vroeg ik. 


"Ze vragen altijd ervaring en ik heb geen." zei hij hopeloos.


"Misschien vinden ze niemand met ervaring, en dat kan zijn je bent de enige candidaat of ze willen jou zien eerst?" 


Vandaag gaat hij, Charles, naar VDAB om een account te makan en een loopbaan begeleider te vragen. Deze lieve man heeft 3 jaar boekhouding gestudeerd, tweetalig (3 met Engels) en nu is hij helemaal klaar voor de werkvloer. Success, vriend!

PS: Is er iemadn een boekhouder nodig? Vraag maar gerust zijn GSM nummer of email van Charles aan me. 

09:29 Posted by Gama | Permalink | Comments (10) |  Facebook |

1 2 3 Next