05/01/2012

"Hoe belanrijk is Koninginnedag?" vroeg ik aan hem.

100_1581.JPG"Hoe belanrijk is Koninginnedag?" vroeg ik aan een Nederlander in de bus. 

"Ja, het is belangrijk, het feest!!! En voraal als je in monarchie gelooft?"

"Geloof je in monarchie?" 

Dan onze bus stopte.

"Hm... ik moet hier stoppen.... Tot ziens!!!" 

He stapte uit net voor het gren Maastricht - Lanaken. Ik had geen antwoord gehaad, maaaaaar ik zag het! En het was genoeg. 

KONNINGENEDAG IN MAASTRICHT 

Gisteren was een Koninginnedag in Nederland. Zoals twee jaar geleden deed ik altijd een uitstapje naar Nederlandse stad. in 2010 was ik in Geleen voor Konninginnedag en dit jaar ging mijn keus naar Maastricht, de hoofdstad van Nederlandse Limburg. 

En? Het was GEZALIG!!! Ik genoot van de spheer tijdens Konninginnedag. Dansen in de markt, met orkesten! Jonge volk, oude volk, kinderen, iedereen kwam buiten. Iedereen deed dat. Zij zijn zo los te dansen en zingen. Een mevrouw paakte mijn hand, "Kom jongen!!!" Wow!!! That's magic!!! En zo'n ding kom tegen jou niet elke dag en niet everywhere. Ik kon niet echt dansen, maar voor haar, deed ik mijn BEST!

GEMEENSCHAPPELIJKE GEVOEL

Gemeenschappelijke gevoel was echt sterk daar. En tijdens de Konninginnedag voelden wij gewoon dat het niet alleen een dag voor Koningin was maar voor ons. Voor iedereen. Ik heb al gemerkt since mijn eerste keer in Maastricht. Maastricht is altijd welkom voor iedereen. Ik ga akkord met Madam Lycops, mijn buurvrouw, die gisteren avond rookte buiten, "Mensen zien niet wat jou van wat je aandoet of jouw huid! Zij zijn vriendelijker." Dat is waar. Je komt in Maastricht dan voel je je gewoon, het is een STAD, een ECHTE!   

WALEN ZIJN OVERAAL

Ja het was ook opvalend. Overaal hoorden wij frans in Maastricht. Omdat het dichtbij Luik was waarschijnlijk en ik vraag me af, gaan ze ook zo massaal naar Vlanderen?  Dat ga ik volgende keer onderzoeken (het komt nog, hoor). Ik heb gehoord how spannend Walen tijdens de franse president verkiezingen. En het blijkt dat walen kijk meer veel meer naar Franse TV dan hun eigen TV  station. En voor Walen is Frankrijk meer dan een buurland. "Hoe kom het, het is toch buitendland?" vroeg Radio 1 presentratrice (het klinkt innocent voor me) tijdens haar interview in verband met de stilte in RTBF gebouw tijdens de verkiezingen.

EENHEID

Als een gast in Maasttricht, Ik voelde me een moment zoals Konninginnedag versterkt hun nationale eenheid. Als een gast, ik voel me echt comfartable en veilig daar. Jong en oud danstten, knikken, lachen en genieten van muziek en zij uitnodigen iedereen.... Onbewust zoeken we (tenminste ik) eigenlijk een eenheid in onze samenleven. En.. wat is onze nationale eenheid vandaag? Bewust en onbewust????

 

14:41 Posted by Gama | Permalink | Comments (17) |  Facebook |

Comments

Eénheid in verscheidenheid, Hallo, mooi hé. Fijn voor jou dat 't leuk was !
Lie(f)s.

Posted by: Lies | 05/01/2012

Respond to this comment

Ja, ik drooms zo overaal ;-)

Posted by: hallo | 05/01/2012

Respond to this comment

Spijtig dat het eenheidsgevoel verdwijnt als ook het feest verdwijnt.
Maar niet getreurd, volgend jaar is dat gevoel er weer ;-)
Bedankt voor uw bezoekje aan mijn blog.

groetjes

Posted by: maike | 05/01/2012

Respond to this comment

Koninginnedag is echt wel een speciaal feest..het heeft geen religie ten grondslag, dus iedereen kan gewoon meedoen. En jong en oud dus..de oranjeverenigingen organiseren die dag van alles..van de bekende vrijmarkten tot de net zo bekende kinderspelletjes, volksspelen, versierde fietsen- en lampionnenoptochten.
Ik vind het wel jammer dat het steeds meer een drinkfeest wordt..vooral voor jongelui die massaal in het oranje de straat op gaan om te zuipen..als voortzetting van de Koninginnenacht..en groot muziekfeest de avond vóór 30 april. Tussen de slenterende vrijmakrtbezoekers en koekhappende kinderen zorgen ze vaak voor overlast dan en dat is wel jammer.
Groetjesss!
ps. wij Nederlanders hebben inderdaad een goed ontwikkeld eenheidsgevoel, die geregeld naar boven komt..straks bij het EK-voetbal zal het ook weer zo zijn. Maar wij zijn dan ook niet verscheurd door een taalgrens..! :-P
Groetjesss!

Posted by: mizzD | 05/01/2012

Respond to this comment

Zo denk ik echt over de Nederlanders! Een joviaal volk.

Posted by: emmy | 05/02/2012

Leer eens Nederlands schrijven alvorens u begint te bloggen. Gut.

Posted by: tHOR | 05/02/2012

Respond to this comment

Die jongen blógt juist om Nederlands te leren (schrijven)..hij neemt alle moeite en menigeen doet het hem, na zo'n korte tijd hier te zijn, niet na!
Ik vind dat eerder bewonderenswaardig dan iets om negatieve kritiek over te spuien.

Mogen we ook even úw blogadres..zodat we het Nederlands dat ú daar bezigt kunnen beoordelen?

Posted by: mizzD | 05/02/2012

't Is altijd hetzelfde. Ze kennen de achtergrond niet eens van de blogger en ze spuien kritiek. Meestal is het dan nog anoniem zodat de blogger niet eens kan reageren! Bah
Hallo ,je niks van aantrekken hoor, je doet het uitstekend!

Posted by: magda | 05/02/2012

Niks van dat flauwe commentaar aantrekken hierboven...

Katrien.

Posted by: My lovely life | 05/02/2012

Respond to this comment

Walen naar Vlaanderen? Ben er alleszins nog niet veel tegengekomen hier, nadat we ze in de jaren zestig hebben weggejaagd ;-) (letterlijk: in 1968 werd beslist Louvain la Neuve op te richten zodat de universiteit van Leuven uitsluitend Vlaams kon worden. Je leest er meer over hier: http://nl.wikipedia.org/wiki/Leuven_Vlaams)
Die Thor is een idioot! Hallo jij kan goed Nederlands!!

Posted by: LJ | 05/02/2012

Respond to this comment

Ik zeg ieder jaar weer dat ik eens naar Holland wil op koninginnedag en het kwam er nog nooit van, dit jaar ook niet!
Het leek me er wel gezellig hé. Fijn van die dame je zo voor een dansje mee te slepen. Ik zou er ook aan mee gedaan hebben ;-)
Op 10 juni gaan wij naar St Gillis in Brussel voor het Portugese feest daar. De sfeer is er net zo. Iedereen danst met iedereen op het plein.
Ik vind het ook raar waarom dat Walen zo met de Franse regering mee leven. En dan verwijten ze de Vlamingen dat zij het land willen splitsen.
Maar genoeg hier over. Ik praat niet graag over politiek, geloof en ras. Het loopt dan soms de gevaarlijke kant op. Ik hou niet van ruzie en hou het dus maar bij de gewone alledaagse dingen.
Als je nog naar Brussel komt geef mij maar een seintje en als ik vrij ben laat ik je Brussel zien.5Dit geldt ook voor andere bloggers die dit zouden lezen!) Groeten.

Posted by: emmy | 05/02/2012

Respond to this comment

Ja, u moet meedoen bij koningginnedag. De spheer is gezellig. Op 10 juni, ik hoop kan ik naar St Gillis gaan voor het feest. Zeker, ben ik heel blij als u mag samen met u Brussels ontdekken. Dank U wel!!! En als u in Hasselt bent, dan geeft me ook een seintje, OK!

Groetjes

Posted by: hallo | 05/02/2012

Mooi verteld, interessant om het te lezen.
Lieve groetjes.

Posted by: Leva | 05/02/2012

Respond to this comment

Mooi verteld, interessant om het te lezen.
Lieve groetjes.

Posted by: Leva | 05/02/2012

Respond to this comment

Ik ben blij voor jou dat je in Maastricht een positief beeld van de Nederlanders hebt gekregen.Zij kennen het taalverschil niet zoals wij in Belgie en de mentaliteit van een Vlaming en een Waal ligt ver uiteen . Maar dat komt door de geschiedenis van eeuwen terug.Belgie is een land dat steeds uiteengerukt werd. De Vlamingen hoorden dan bij Nederland en de Walen bij Frankrijk.De Spanjaarden kwamen dan de plak zwaaien . Zo erg lang is Belgie nog niet onafhankelijk ook!

Posted by: magda | 05/02/2012

Respond to this comment

Dank U wel voor jullie steunen voor mijn nederlands. Ik blijf schrijven, hoor.

Groetjes!

Posted by: hallo | 05/03/2012

Respond to this comment

tuurlijk blijven schrijven, je bent heel verstaanbaar!!
dat kan die thor je niet nadoen in jouw taal :-)

Posted by: fotorantje | 05/03/2012

Respond to this comment

The comments are closed.