04/13/2012

"De kleuren van mijn land... "


bilgin.jpgToen ik deze avond binnenkwam in de cafetaria van mijn PCVO, werd ik aangenaam verrast. Ik zag een mooie vrouw die op een grote tafel eten aan het zetten was. Spontaan vroeg ik aan haar: "Excuseer, is dit een feest?"
"Dit is de opening van mijn tentoonstelling. Ik ben de kunstenaar van de schilderijen die nu in deze school hangen!" antwoordde zij.
"Ach zo!".

Haar naam is Kazli Bilgin. Zij kwam 5 jaar geleden vanuit Turkije naar België. Hier volgde zij een
lerarenopleiding, richting kunst. Nu is de vrouw van 26 jaar officieel kunstenaar. Zij zou graag tekenles aan kinderen willen geven, maar ze kreeg nog niet de kans om in een school aan het werk te gaan.

Haar schilderijen zijn een beetje "anders" voor mij. Ik vind dat zij rijk zijn aan pastelkleuren en aan fantasie over dieren, mannen en vrouwen. De atmosfeer van jeugd en feminisme zijn sterk in haar schilderijen aanwezig. Soms kreeg ik de indruk dat de schilderijen te snel waren geschilderd maar haar ideeën en de kleurencombinatie vind ik mooi en gedurfd. "Ik mis mijn land en dat missen heb ik omgezet in o.a. kleuren. Het zijn de kleuren van mijn land."

Toen vroeg ik haar opinie over de appreciatie van jonge mensen ten aanzien van de kunst van nu. Zij zei dat vele jongeren dingen zoals een auto, gsm, en geld belangrijker vinden dan kunst. Veel kunststudenten veranderen te snel hun stijl als hun leraar zegt dat niemand hun werk zal kopen. Sommige kunststudenten kiezen daarom vaak een andere richting, zoals bijvoorbeeld architectuur, omdat zij denken dat die richting meer commercieel is en dat er daar sneller geld te verdienen is.

Het was een heel interessant gesprek met Kazli. Ik hoop dat zij succes zal hebben en bij haar idealisme blijft.

23:23 Posted by Gama | Permalink | Comments (10) |  Facebook |

Comments

Momenteel geeft Bilgin ook schildecursus in doppahuis VZW, Hasselt.

Posted by: hallo | 04/13/2012

Respond to this comment

Bedank voor uw wensen!

Groetjes

Posted by: hallo | 04/14/2012

thnx voor reactie...

wens je goed weekend en misschien met wat zon.
geniet ervan... het zonnetje schijnt hier lekker.

groetjes

Posted by: Bianca | 04/14/2012

Respond to this comment

Graag gedaan Bianca,

Ja, ik geniet veel van dit weekend. Hoppelijk je ook!

Groetjes

Posted by: hallo | 04/14/2012

van kunst alleen kan men in onze huidige maatschappij niet leven om te voorzien in levensonderhoud of het is althans voor zeer weinigen weggelegd, meestal gaat het toch gepaard met andere bezigheden die dan voor het noodzakelijke levensonderhoud nodig zijn.

Maar tevens voor een kunstenaar kan dit beter zijn om effectief degelijke kunst te creeëren en niet vanuit een druk dat het geleverde werk geld moet opbrengen, dan pas kan hij/zij echt kunstzinnig zijn,zo kan het authentiek blijven, zijn echte IK erin blootleggen. Als het geïnspireerd is om geld op te brengen verliest de kunstenaar een deel van zijn identiteit, maar het zal soms wel een moeilijke keuze zijn als je steeds de ambitie hebt om met kunst bezig te willen zijn.

Posted by: Life angel | 04/14/2012

Respond to this comment

Ja, Life Angel. Soms denk ik dat het niet eerlijk is als ik het eenvoudige werk van bekende kustenaar die mega duur van prijs, terwilj de andere die weinig promotie kreeg verdient heel laag en moeilijk om hun werken te verkopen.

Maar, tja, het is ook een kwestie van geluk denk ik.

Groetjes

Posted by: hallo | 04/14/2012

ik hoop ook dat ze succes zal hebben, want ik vind dit wel een werk die aanspreekt

Posted by: fotorantje | 04/14/2012

Respond to this comment

Haar eigen stijl aanhouden..dát maakt het uiteindelijk de moeite waard hoor..dan gaan mensen het werk herkennen als het hare en dat is nu juist het mooie. Ik hou van kunstenaars met een uitgesproken eigen stijl..waarvan je, als je een stuk ziet, meteen zegt 'oh, dat is van die en die!' Ik denk ook dat dát de kunstenaars zijn die het gaan 'maken'..die herkenning geeft erkenning en wie weet wat er dan allemaal mogelijk is hè.
En ook veel de publiciteit zoeken..dat is tegenwoordig met alle soorten media niet meer zo moeilijk maar dat moet je dus véél doen..er zijn zoveel meer mensen die je werk op internet zien dan in schoolgebouwen..! Maar die op internet blijven wél anoniem..en op school kan ze de bewonderaars van haar werk zelf aanspreken hè..óók belangrijk!
Groetjesss!

Posted by: mizzD | 04/15/2012

Respond to this comment

Zo gaat het helaas met vele 'kunstenaars'... ze maken 'kunst' om tegemoet te komen aan de wensen van de huidige markt, tendensen. Door trouw te blijven aan je eigen stijl, je eigen waardegevoel, kleur en vorm gevoel zal je wel doorgroeien naar iets wat als 'kunst' mag worden bekeken. Als het talent aanwezig is natuurlijk... Wat is het verschil tussen artistiek verantwoord en kunst ? Ik hoop voor haar dat ze trouw blijft aan het grondbeginsel... werken vanuit je eigen gevoel... en niet toegeven. Groetjes, Dirk

Posted by: Dirk | 04/15/2012

Respond to this comment

Denk dat kunstenaar een heel moeilijk beroep is, altijd al geweest ook. Als je wil overleven in deze moderne tijden moet je je aanpassen... en het is moeilijk om dat te doen zonder je eigenheid te verliezen.

Posted by: LJ | 04/17/2012

Respond to this comment

The comments are closed.