04/10/2012

Een agent in de bus, is het niet TE?

Net gehoimagesCA2USBR7.jpgord op de radio dat regering gaat politie agen zetten in de bus voor de veiligheid. Ik vind het gewoon geld verspillen, en de agenen kunnen niet genoeg zijn voor elke bus. Aantaal gewelden tegen politie kennen wij al.

Het probleem is dieper, Zoals wat de specialist 2 dagen geleden heeft gezegd bij programma Peters en Pichal, het is een gemeenschapelik probleem. Dat vind ik ook. Het is erg opvallend dat veel mensen, passagiers, wij dan,  weigeren wat in de bus of trein gebeurd. Als er een geweld is, dan wij kiezen te zwijgen.    

Ik denk we moeten wel leren praten me elkaar.  Vrienden of kennis maken in de bus of trein, om een sociaal control te bouwen is toch niet fout. Dat kost alleen maar een MOED. We kunnen nieuwe kennissen hebben, nieuwe vrienden en iets delen. Als gevolg krijgen we ook een veilig gevoel dat we mekaar proberen better to kennen. Het is zalig om vrolijk te zijn zoasl het liedje van de opvoeding guru, Nonkel Bob, Vrolijke Vrolijke Vrienden). 

Zeg maar er iets geweld gebeurd, dan als  5 mensen, 10, 20, zelf 100 mensen durven zeggen in het openbaar vervoer tegen een geweldadige persoon, "RUSTIG man! We kunnen toch bespreken! We zijn hier NIET dood, hoor!" Het is zeker een grote ACTIE tegen geweld. We moeten elkaar helpen om de slactoffers te voorkomen.

Wacht niet politie vrienden, ze komen niet altijd op tijd. En geweld kan ook gebeurd met onszelf, met onze kinderen, ouders, oma's en opa's. We gaan ons helpen, zeker mensen rond ons. SAMEN STERK, en SAMEN veilig. Mischien moeten wij een simulatie tegen geweld doen in openbaar vervoer!  

Maar alles gaat effectieve zijn als we nu in de trein, bus, or ergens beginnen te PRATEN mekaar.

Let's talk! 

10:26 Posted by Gama | Permalink | Comments (21) |  Facebook |

Comments

Als het maar al zo simpel was. Spijtig genoeg lopen er mensen rond die maar 1 taal kennen: die van geweld, daar valt niet mee te praten. In theorie is er voor alles een oplossing, in de praktijk daarentegen...

Posted by: bea | 04/10/2012

Respond to this comment

Nee hoor. Een nieuwe traditie invoeren, een verandering, om meer sociaal te zijn is niet simpel hoor. Dat gaat lang duren, en soms gewoon confronteren. En het begint van persoon tot persoon.

Ik praat met mensen in de trein, ik hoor veel verhalen, en het was leuk, maar voor ik deze gewoonte beginnen had ik een grote angst. Ik ken hen niet en mischien zij criminelen zijn, maar tja, door mijn MOED, nu denk ik meer positive. Er zijn meer goeie mensen dan ik dacht overaal hier in Belgie.

Posted by: hallo | 04/10/2012

Respond to this comment

Hallo, proficiat met je blog en je moed en je leuke positieve ingesteldheid!! Ik kan je helemaal volgen wat je wil zeggen, helaas zijn veel mensen bang...en durven niet reageren...
Katrien.

Posted by: My lovely life | 04/10/2012

Respond to this comment

Katrien, zulke mensen kennen wij veel. We moeten van onszelf beginnen. Ik ga een barbeque organizeren in mijn wijk dan kennen ik mekaar. Ik ga de deuren van appartementen naast mij kloppen, gewoon om te zeggen 'Vrolijk Pasen!" Dat kost niks maar de effect is zeker enorm.

Ik ben momenteel een lid van jeugdraad in mijn gemeente, ik hoop kunnen wij daar samen bespreken over een ACTIE, hoe maken wij hier in mijn stad meer sociaal te zijn. Ik heb veel ideen ;-) en mijn ouders en grootouders staan achter mij. Dus het is een goed begin al.

Posted by: hallo | 04/10/2012

Respond to this comment

Hey Hallo,

Ik ben het volledig met je eens ! Mensen praten veel te weinig met mekaar! En als er iets fout loopt is het steeds de fout van de ander.
Mercikes om te reageren op mijn blogje : je beet de spits af. Ikke keiblij natuurlijk met mijn allereerste reactie ;-)

Lieve groetjes

Posted by: Twinkeltje | 04/10/2012

Respond to this comment

De mensen hebben gewoon angst om zelf slachtoffer te worden... Wat jij daar zegt is heel zinnig. Mensen op trein , tram,bus,enz ontmoeten, terug durven praten tegen vreemde mensen, vrienden maken, dan komt er vanzelf een soort van sociale controle. Goed idee !

Posted by: Dirk | 04/10/2012

Respond to this comment

Dirk, bedankt voor uw commentaar. Dat klopt ook, maar beginnen wij maar van ouszelf om meer sociaal te zijn.

Posted by: hallo | 04/10/2012

Respond to this comment

het zou goed zijn als mensen inderdaad ook zouden reageren om het geweld tegen te gaan inplaats van te zwijgen en te laten doen.

Ik was zoeens in Luik en zag enkele jongeren waar plots één jongen een andere jongen wilde slaan met een ceintuur. Reflexmatig riep ik "hélaba" en de vrienden van beide jongens bedaarden hun respectievelijke vriend en leiden hen weg van elkaar. Zo zie je maar hoe belangrijk vriendschappen kunnen zijn, want als beide jongens alleen hadden geweest ging het om hun eer en zouden ze niet zo snel gestopt zijn.

Posted by: Life angel | 04/10/2012

Respond to this comment

Daar ben ik het mee eens, Life Angel.

Ik heb ook bijna dezelfde ervaring in de bib. Toen ze beginnen een agressie te doen, riep ik, STOP!!!! Dan beide partijen zeiden,"bemoie je niet!" Dan antwoordde ik OK, dan liep ik direct naar de ballie om te zeggen aan de bib medewerkers wat gebeurd boven. Samen met hen hebben het vechten gestopt.

We doen wat we kunnen doen, zeker. Ten minste zeg ik altijd aan mijnzelf dat ik niet doof of blind ben. Voor me zijn elke jongeren mijn broers en zussen, elke oude mensen zijn mijn oma's en opa's en ideaal is dat we zorgen mekaar.

Posted by: hallo | 04/11/2012

Respond to this comment

Moeilijke kwestie he.
Ik denk dat het beter zou zijn moest de mentaliteit van de mensheid eens veranderen. ;-)

Grtjs!

Posted by: Fairytalegirl | 04/11/2012

Respond to this comment

Eline, bedankt voor uw bezoek. Ik ga akkord dat we moeten onze mentaliteit veranderen. En het is niet gemakkelijk, dan ja, we moeten samen doen. SAMEN WERK, SAMEN STERK, zegt VDAB ;-)

Posted by: hallo | 04/11/2012

bedankt voor je bezoek!

moeilijk thema
zelf zou ik ook de neiging hebben om direct te reageren bij geweld maar ik hou me heel zeker in, uit schrik, want die jongelui kennen hun eigen kracht niet, je ziet, één slag in het gezicht en die controleur is overleden

er is veel te veel agressie en al die slechte energie zouden ze beter gaan verbruiken al sporten

Posted by: fotorantje | 04/11/2012

Respond to this comment

Hallo fotorantje, bedankt voor uw bezoek. Sporten is zeker een van manieren om zo'n energie te gebruiken. Kink we hebben all vele modellen van Mercx tot Bonen.

Posted by: hallo | 04/11/2012

Hahaha! Laatst kwamen wij van Maastricht en zaten met iemand op de bus die ons aansprak over de stad en de rommelmarkt.

Dat was jij toch niet? Hij woont in Limburg en studeert Nederlands. Ik maakte er zelfs een postje over.

Die agent? Wel, er zijn echt wel mensen met wie niet te praten valt. Echt! Maar als treinbegeleiders nu om te beginnen al eens met twee zouden zijn, zou het al een verschil maken.

We hebben ooit op een trein gezeten waar een man de conducteur aanviel. Het is hem niet goed bekomen. De andere passagiers kwamen er wél tussen. Ze hebben hem zelfs van de trein gezet.

;-)

Posted by: ms | 04/11/2012

Respond to this comment

halo halo!!! Ja, die ben ik! Wat a kleine wereld, zeg. Ik ken jullie niet echt van gezicht maar de conversatie herineer ik me nog.

Alle, het is fijn om jullie te ontmoeten via cyber media, hahaha. En als 3 keer zien moeten jullie me trakteren, OK!

Dank jullie voor de comentaar. Idereeen heeft blijkbaar dezelfde ervaring met geweld in de openbaar vervoer. Het is altijd super als er zijn mensen die samen de slachtofers verdedigen, zeker in ook in hun manier.

Ik wens jullie een practige dag nog.

Groetjes!!!

Posted by: hallo | 04/12/2012

Respond to this comment

Natuurlijk, als we je nog eens tegenkomen, maar dan niet op de bus natuurlijk!

;-)

Posted by: ms | 04/13/2012

Nee maar..ik las dat bij ms van dat gesprek in de bus..was jij dat? de wereld is inderdaad maar klein hè! hahahaha!
Bij jezelf beginnen inderdaad..niet wegkijken bij geweld..als iedereen wegkijkt gaat het van kwaad tot erger. Maar als er echt een grote groep aan het klieren is, bemoei ik me er inderdaad ook niet mee hoor..in een groep wanen ze zich onoverwinnelijk en dan kan het verkeerd voor jou, als eenling, aflopen..jij ook uitkijken hoor Hallo!
Maar 112 is zó gebeld hè als het echt nodig is.
Hier zijn al een tijdje zogenaamde trambeveiligers actief..maar echt veel doen die niet dus veel verschil maakt dat ook niet helaas. De verandering zal van de mensen zélf moeten komen..degenen die echt kwaad willen zijn ook niet onder de indruk van gezagdragers.
Groetjesss!

Posted by: mizzD | 04/12/2012

Respond to this comment

Amai, U kent ook het verhaal blijkbaar. Ja, Belgie is een klein land. In mijn stad in Indonesie moest ik met auto rijden of een bus nemen voor een uur om naar mijn universiteit te gaan. Maar ze zijn nog in dezelfde stad, zoals hier Hasselt. Dus in mijn perspectieve is Hasselt zo groot zoals een dorp waar mensen kennen mekaar, zelf de naam van mijn Opa en Oma.

Praten met mensen geeft me altijd een veilig gevoel, een SAAMHORIGHEID die is een deel van sociaal controle. Ik moet altijd beginnen, praatjes maken, en ik heb dat ook nodig om mijn nederlands te verbeteren.

Tot nu toe ben ik content hoor. Na 2 jaar in Belgie wonen, geef ik regelmatig kookworkshop, volg ik 10 cursussen, doe ik ook vrijwiligerswerk, zelf word als lid van jeugdraad in deze stad. Ik heb veel kennissen. Persoonlijk is allemaal alleen een kwestie van wil.

Posted by: hallo | 04/13/2012

Ja zo is het Mizzd. meer bewakers en politie zullen het niet maken. Dat zijn alleen maar meer doelwitten voor die onbeschofte bendes. Niets of niemand staat in hun weg.

Posted by: emmy | 04/14/2012

Ah Hallo zo simpel is het niet hoor! Ik ben zelf heel sociaal geworden naar het zeggen van mijn omgeveing. Ik babbel met jan en alleman, jong en oud en doe mee, zelfs met de jongeren.
In Brussel zit het diep dan je denkt hoor, wat ze in de politiek ook trachten er van te zeggen!
Ik woon hier in een buurt waar het eens goed was te leven maar er is veel veranderd met de jaren.
Je geloofd het niet tot je er zelf bij geconfronteerd bent.

Posted by: emmy | 04/14/2012

Respond to this comment

Ik verstaa dat in zo'n omgeving gaat meer uitdaging is. Ik vraag me af, hoeveel mensen zoals U , zoals ik, zoals ons? Veel? NEE! Als veel dan gaat ander verhal worden.

We moeten blijven doen zoals hoe we zijn nu. Ik voel me veiliger en veiliger hier in Hasselt dan toen ik praatte nog geen Nederlandse woord.

Ik heb inburgering cursus gevolgd toen ik hier kwam, en na 9 maanden vroeg mijn klas genote, om een peter worden voor haar baby die half belg en half philippijne. Voor me is iedereen kan familie worden.

Veel mensen denken over onveilig naast onze buurt hier in Terhilst, maar ik vind het helemaal veilig. Ik ken de jongeren daar, ik ga fietsen naar Terhilst en zeg ik Hallo aan iedereen.We doen ook sport samen. Als ik een bus naam dan praat ik graag met aloctonen jongeren die van achter zitten. Mensen denken mischien dat ik gek ben. Maar voor me het is gewoon. Ik heb geen vrienden hier toen ik kwam en ik wil met iedereen vrienden maken en ik ben gewoon beu als mijn ouders zeggen zulke mensen zijn gevaarlijk. Mijn vraag ik, wie gaan het beginnen om zo'm tension te breiken.

En verder moeten een systematisch process om een integratie te maken in onze samenleving, deze taak geven wij aan politici.

Blijf doen, Emmy.

Groetjes

Posted by: hallo | 04/15/2012

The comments are closed.