04/06/2012

Waroom niet The Voice of Belgium?

Het is een beetje raar hier dat in dit land hebben wij twee stromen van dezelfde westrijd, The Voice van Vlanderen en The Voice Belgique (Wallonie en Brussels ook?!). Muziek die vind ik ideaal als een instrument of nationale eenheid is spijtig genoeg toch niet zo hier in Belgie. 

 

Well, als een gast in dit land heb ik ook sommige vrienden van Wallonie, voraal in mijn Nederlandse klas. Maar ik voel me dat ze uit andere land komen, het is raar. Hoe kom dat mensen van Belgie zo apart zijn. Eigenlijk kennen we in Vlanderen niet echt veel van Wallonia. Ik ken slagers zangers zoals Laura Lin, Nicole en Hugo tot Christof, maar van Wallonia, ken ik geen enkele. Hmmm ja een maar, Sandra Kim.

 

Is er een VZW of gewone klub die mensen van Vlanderen en Wallonia om iets samen te doen. Ik denk kulturele activiteiten zoals music, kunst, of sport voor zijn ideaal. Vorig jaar toen ik in Butchenback was, kreeg ik een boek over dialect van Oost Kantoon van de burgemeester. Verassing is dat hij mooi nederlands kan praten. 

 

In mijn land, kennen mensen niet Vlanderen of Wallonia, we kennen alleem maar Belgie (coklat belgia, bir belgia, restoran belgia, disainer belgia). Ik hoop hebben meer en meer nationale eenheid hier in Belgie. Inburgering cursus die verplicht is voor nieuwe komers zijn eigenlijk ideaal voor belgen zelf om een national gevoel te krijgen. Als ik mag van Belgie houden, dan houd ik alles, vlanderen, wallonie, brussels en the pluraliteit  in dit land.   

In 2013 kijken wij samen The voice of Belgium, Belga TV, en eten wij Limburgsevlaai met Luikse siroop! Lekker!!!!

22:56 Posted by Gama | Permalink | Comments (10) |  Facebook |

Comments

Dat zeg je mooi :een inburgeringscursus voor de belgen om elkaar,Vlamingen en Walen, beter te leren kennen,hahaha!

Posted by: magda | 04/06/2012

Respond to this comment

Tja, Magda, misschien gaat het lukken?! Een van mijn vrindinnen moet stage van leraaropleiding voor het nederlands doen in Wallonie en ze vond dat zonder het opdracht ken ze niet veel over Wallonia. Dus, heeft ze ook een betje geinburgerd, he.

Posted by: hallo | 04/06/2012

Respond to this comment

Misschien geen slecht idee om dichter bij elkaar te geraken zo'n initiatief en niets gemakkelijker dan via muziek.

Normaal gezien als er inspanningen geleverd worden moet het beter kunnen worden met jouw generatie omdat het effect van de vijf generaties stilaan zullen verdwijnen. Vergeet niet dat België slechts bestaat sinds 1830 en de laatste overheerser Napoleon was en Vlaanderen toen verplicht Frans moest spreken. Of je nu gelovig bent of niet zowel biologisch als wiskundig hebben vijf generaties wel een impact. Kijk maar bijvoorbeeld als je voorvader van de vijfde generatie een zwarte vrouw had dan kan de huidige generatie ondanks ze als koppel beiden blank zijn toch een zwart kindje krijgen. Mijn voorvader uit de vijfde generatie is geboren in 1809 dus nog volop voor het ontstaan van België en in de Franse overheersing. Die eventuele wrokgevoelens,vooroordelen, afstand houden, worden zelfs in het onbewuste doorgegeven van de ene op de andere generatie en Vlaanderen heeft behoorlijk moeten vechten om zijn eigen identiteit te kunnen verwerven. Dat KUL Vlaams zou worden en er in het Nederlands zou worden gedoceerd daar hebben de studenten zelfs in 1960 nog voor moeten vechten, dus allemaal vrij recent. Vlamingen beginnen nu stilaan pas echt een eigen identiteit te krijgen in de talrijke overheersingen uit het verleden en het is één van de redenen waarom ze niet zo staan te springen voor het Franse landsgedeelte of het alvast afstandelijker houden. Een nieuwe generatie kan daar verandering in brengen, maar dan zal ook de media hier een steentje aan moeten bijdragen.

Maar je idee is uiteraard niet slecht "ongekend is onbemind"
hé ik zie dat je twee keer een gelijkaardige taalfout maakt "waarom" en "vooral" heeft dit soms met klank te maken vraag ik me af.

Posted by: Life angel | 04/07/2012

Respond to this comment

by the way ik zie dat je een foto van het atomium hebt geplaatst, blijkbaar zitten daar auteursrechten op en mag je een dergelijke foto niet zomaar openbaar verspreiden zonder toestemming. Je kan er voor beboet worden als ze je vinden dit maar ter informatie.Ik durf in ieder geval geen foto's van het atomium te plaatsen.

prettig weekend

Posted by: Life angel | 04/07/2012

Respond to this comment

Life Angel, ik ga akkord dat de trauma van vorige generaties bestaan nog bij jullie, voraal vlamingen. Over Belgie die slecht bestaat in 1830, wil ik zeggen mijn land met 300 talen, 240 miljoen en 17.000 einlanden slecht bestaat sinds 1945. We waren ex colonie van Nederland. Heb ik ook trauma van Nederland? Hmmm.. mischien wel, maar we blijven positieve en nog niet lang besef ik hoe veel gemengde huwelijken nu tussen Indonesisch en Nederland, (maar gemengde huwelijken tussen vlaams en waals, hoor ik weinig, vlamingen met philipijnen wel veel).

Voor ons, nieuweekomers in dit land, Belgie is een geheel. Mischien volgende jaar trouw ik met een Walse terwijl mijn familie Vlaams is, dan heb ik een band tussen hun gemaakt.

Vrolijk pasen!

Posted by: hallo | 04/07/2012

Respond to this comment

Bedankt voor het langskomen en je felicitaties. Ik kan me best voorstellen dat je België lichtjes verwarrend vindt maar elk land heeft zijn eigen historisch verleden met ups en downs. Misschien dat de nieuwe generaties onderling relaties en/of huwelijken afsluiten zoals er nu reeds enkele zijn en hun kinderen automatisch beide landstalen gaan begrijpen en spreken.
Fijn paasweekend.

Posted by: Leva | 04/07/2012

Respond to this comment

Hoi Leva, bedankt voor uw comment. Ik doe het voor mijn zelf, momenteel word ik een lid van jeugdraad in de gemeente waar ik woon en ik will voor volgende activiteit van onze jeugd beweging, kunnen wij een ontmoeting en discussie samen met jeugraad in wallonia, mischien Liege. Dat is zeker een mooie ervaring voor ons in Limburg.

Posted by: hallo | 04/07/2012

Respond to this comment

Je legt je vinger op enkele pijnlijke Belgische wonden... Ik woon al mer dan 50 jaar in dit leuke land, en heb ook nooit begrepen waarom er een Wallonie en een vlaanderen moet bestaan. Dit landje heeft zoveel meer te bieden? Ik denk dat 'verandering', eenheid, vanuit de bevolking zelf moet groeien, als we dat overlaten aan onze 'politiekers', dan wordt het de zoveelste knoeiboel. Groetjes en zeker welkom in ons kleine landje :-)

Posted by: Dirk | 04/07/2012

Respond to this comment

Dirk, bedankt voor uw comentaar. Bij ons ook in Indonesie alles van Belgie klint altijd positieve, hoge kualiteit, lekker en 'desain' producten. Belgen ,moeten trots op zijn!

Posted by: hallo | 04/07/2012

Respond to this comment

Tof dat men aan de andere kant van de wereld in jouw thuisland zo'n mooi beeld van België heeft :) Ach Walen en Vlamingen... we zullen waarschijnlijk nooit vrienden worden!

Posted by: LJ | 04/11/2012

Respond to this comment

The comments are closed.